INDIVIDUEEL AANBOD

Adviespraktijk Hoogbegaafdheid biedt advies en begeleiding aan jong en oud. Vaak in de vorm van een reeks klankbordgesprekken. Hoe vaak en om de hoeveel tijd hangt af van wat er precies aan de hand is. De werkwijze wordt altijd in overleg gekozen en vastgelegd in een gezamenlijk doel. Soms wordt een plan ook op papier gezet, bijvoorbeeld als er meer mensen bij betrokken zijn.  Zo’n plan is vrijwel altijd per persoon verschillend. Hier volgen een paar voorbeelden van mogelijke invalshoeken voor een persoonlijke aanpak:

Als je in aanraking komt met de vervelende kanten van hoogbegaafdheid en even niet meer weet wat je moet doen, dan ben  je misschien geholpen met EHBI. Je blijkt bijvoorbeeld toch echt ergens niet mee verder te komen. Of mensen blijven heel anders reageren dan je had verwacht. Je krijgt geen antwoord op je vragen. Of bepaalde resultaten vallen tegen, zelfs als je er toch wel echt heel erg je best voor doet.. Of je zou jezelf het liefst onzichtbaar maken. EHBI is in zulke gevallen bedoeld om je een keerpunt te helpen vinden.

Als je zo langzamerhand wel weet hoe het op school gaat, maar nou wel eens echt wat meer wilt, dan biedt PS je de mogelijkheid om school een beetje naar je hand te zetten. De Wet op de Leerplicht wordt vaak opgevat als een soort plicht om naar school te gaan, maar dat is niet terecht. De wet staat veel meer toe dan je denkt. Met een PS kan je het curriculum van jouw opleiding verrijken met passende individuele mogelijkheden (bijvoorbeeld meer, dieper, breder, beeldender of gewoon alleen maar een beetje sneller). Zoiets wordt natuurlijk pas een succes als er duidelijke afspraken op papier staan. Als het nodig is helpt Adviespraktijk  Hoogbegaafdheid graag om de mogelijkheden in kaart te brengen die het beste bij jou en jouw school passen.

Darwins survival of the fittest is een wrede wet als je in een systeem moet werken dat niet op jou is afgestemd. Als je dan toch wilt survivallen is er natuurlijk wel iets speciaals nodig. Uiteindelijk is aanpassing nog steeds de meest gekozen survivaltechniek, ook al gaat dat ten koste van alles wat iemand juist speciaal maakt. Verzet wordt dan vaak als het enige alternatief genoemd. En afgeraden, omdat je dan buiten de boot valt. Maar gelukkig zijn er meer opties. Zoals: Op je eigen manier met een systeem leren omgaan. Oms is een vorm van positieve desintegratie die je leert omgaan met school op een manier die bij jou past. Als je ontdekt dat je zo meer kunt dan je denkt, kom je verder. Dat geeft vleugels – altijd handig. Ook buiten school…

Zie ook: Aanbod voor scholen en  instellingen

Zie ook: Algemene voorwaarden Adviespraktijk Hoogbegaafdheid