ANDEREN OVER

Lianne Hoogeveen, Program Director ECHA Specialist in Gifted Education:

Jan van Os schreef een zeer interessante scriptie over het effect van het gedrag van de leerkracht op het leren van (hoogbegaafde) leerlingen, waarvan een samenvatting als hoofdstuk is verschenen in de CBO-uitgave Hoogbegaafdheid in Nederland. Jan was als extern scriptiebegeleider betrokken bij de ECHA opleiding en levert ieder jaar een bijdrage aan het ECHA seminar, waarbij zijn bijdrage hoog wordt gewaardeerd. Door zijn ervaring, kennis en betrokkenheid bij leerlingen, ouders en collega’s biedt hij een grote bijdrage aan de ontwikkeling van goed onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Nederland.

Dick van Hennik, voorzitter Begaafdheidsprofielscholen:

“Jan is binnen de vereniging Begaafdheidsprofielscholen (BPS) een erkend expert op het gebied van het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Zijn kleine boekjes over dit onderwerp zijn een begrip. Jan is een gewaardeerd spreker en verzorger van workshops aan onderwijsgevenden in het VO. Vele leerlingen hebben mogen profiteren van zijn begeleiding: opbouwend, confronterend soms, maar altijd vanuit een groot hart. Ook ouders van hoogbegaafde leerlingen ondervinden steun aan hetgeen hij met hun kinderen voor elkaar brengt. Daarnaast is Jan een zeer gewaardeerd, meedenkend teamlid.”

Zeger van Hoffen, directeur-bestuurder Samenwerkingsverband Brabantse Wal:

“Jan is binnen het project Begaafdheidprofielscholen van CPS één van de samenwerkingspartners met de meeste kennis en deskundigheid gebleken. Een bijzonder mens met de uitzonderlijke vaardigheid om zijn inzichten rond de thema’s ‘hoogbegaafdheid’ en ‘onderpresteren’ in woorden te vangen. Hij staat aan de basis van Het Verschil, de gedragscode binnen de Vereniging BPS, die beschrijft wat er binnen de vereniging van docenten mag worden verwacht. Jan is conceptueel sterk en een verademing voor degene die vraagstukken vanuit onverwachte perspectieven wil onderzoeken.”

Renske Andriessen, psycholoog:

“Jan en ik hebben samengewerkt op het Stedelijk Gymnasium waar wij o.a. de begeleiding van leerlingen met heftige onderpresteerdersproblematiek verzorgden. Jan heeft hierover zeer treffende inzichten die mij steeds weer stimuleerden anders te denken en te kijken naar de mogelijkheden van de leerlingen. Hij heeft zijn sterke inhoudelijke kennis over onderpresteren gekoppeld aan een duidelijke aanpak, waar ik regelmatig de successen van heb gezien. Voor mij is de visie en kennis van Jan van grote invloed geweest op mijn professionele ontwikkeling.”

Lineke van Trigt, Bureau Talent:

“Jan heeft voor Bureau Talent meerdere workshops gegeven over verrijking. In de voorbereiding spraken we uitgebreid over ons vakgebied en over hoe je mensen in beweging krijgt. Deze gesprekken met Jan vind ik altijd zeer inspirerend, elke keer leer ik weer wat van hem en/of zet hij mij aan het denken/lezen. Jan is een denker die anderen graag stimuleert om ook na te denken en vervolgens te creëren!”

Jessica Verheij, zorgcoördinator:

“Jan heeft veel mensenkennis en inzicht in mensen en waar hun gedrag vandaan komt, waardoor hij ook goed op verschillende typen mensen kan afstemmen. Met een breed repertoire aan coachings-vaardigheden en gesprekstechnieken kan hij mensen echt inspireren en effectief begeleiden. Hij is ook authentiek en oprecht en dat draagt daar ook aan bij. Hij kan goed ‘out of the box’ denken, staat open voor nieuwe ideeën en bekijkt de wereld met een nieuwsgierige blik. Tegelijkertijd is hij niet zweverig of te weinig kritisch. Ik vind de balans daartussen erg mooi.”